Lapas-wyjątkowy smak Azorów

Lapas

Lapas -ten smak i wygląd zapamiętam naprawdę na długo. Owoce morza, które bardzo lubię, są moim podstawowym wyżywieniem gdy przebywam w Azji. Tam jest spora różnorodność, dostępność oraz jest to dość tani posiłek. Dlatego jem kiedy mogę – może żeby sobie zostawić  smak na zapas. W Polsce te delicje są drogie i nie smakują tak samo,  jak w barze na rajskiej plaży pod palmą 😉

Kuchnia azorska serwuje całą masę owoców morza, od kalmarów przez krewetki, homary i właśnie lapas.

Lapas czyli skałoczepy, wyglądem przypominają małże, podobnie jak one żyją w skorupkach. Jednakże mają inny kształt, bardziej stożkowaty, chropowaty i pokrywają je wodorosty. Widok zamkniętej skorupki może nie być zachęcający.

Podawane są jako przystawki przyrządzone na grillu z masłem i czosnkiem lub ryżem.

My tego azorskiego specjały kosztowaliśmy w świetnej restauracji, której dodatkowym atutem, poza wyśmienitym jedzeniem była lokalizacja, tuż nad oceanem. Widok z tarasu to ciągnący się aż po horyzont ocean. Nieopodal znajdują się również naturalne baseny.

Poza owocami morza restauracja serwuje wyjątkowe ryby, a porcje są dość spore i ceny przystępne.

Poniżej link do miejsca, w którym spokojnie można delektować się i smakami i widokami. Oddalony od Ponta Delgada o ok 20 km w kierunku wschodnim.

http://www.barcaloura.com/pl/

O innej ekstrawagancji w smakach azorskich-m.in. popularnym kociołku-tutaj

Azory, marzec 2018

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *