Stek i Kociołek-tylko w Ponta Delgada na Azorach

Kociołek

Steki

Kociołek to wyjątkowa atrakcja a Azory to raj dla miłośników wołowiny. W Polsce kiedyś bardzo popularna i tania,  teraz jest jednym z najdroższych mięs. I o dobrą wołowinę trzeba się postarać.

Natomiast na Azorach, to mięso jest serwowane wszędzie i pod wieloma postaciami. Wynika to z tego, że na wyspach panują świetne warunki do hodowania  krówek. Mówi się nawet, że żyją tam szczęśliwe krowy. Jest to według mnie dość okrutne powiedzenie ale muszę przyznać, że stek w Ponta Delgada miał wyjątkowy smak.

Liczne całoroczne pastwiska, wyjątkowo czyste powietrze sprawiają, że azorska wołowina słynie z wyśmienitej jakości. I faktycznie objeżdżając wyspę, widok pasącego się stada zawsze nam towarzyszył.

My próbowaliśmy steków w Ponta Delgada, w jednej z najbardziej polecanych restauracji

Cozido z Furnas czyli kociołek

Ta potrawa to nic innego, jak nasz swojski kociołek J Jeśli ktoś przygotowywał kiedyś mix warzyw i mięsa, w żeliwnym kociołku, ustawionym w ognisku, to właśnie lokalny specjał Cozido.

Generalnie samo cozido jest w Portugali popularne wszędzie, również w części kontynentalnej. Jednak to na wyspie Sao Miquel jest o tyle wyjątkowe, gdyż przygotowywane w kociołku umieszczonym w gorącym wulkanicznym podłożu.

Kociołek z zawartością spędza tam kilka godzin, jedzenie  praży się w wulkanicznym cieple. Potem jest wyciągane i podawane żądnym nowych smaków Turystom.

Już sam proces wkładania i wyjmowania kociołka stanowi atrakcję. Ponieważ odbywa się to w specjalnie wyznaczonych miejscach, wokół których unosi się dym i zapach siarki. Dwóch mężczyzn trzymając ten wielki gar  na długich metalowych drążkach, ostrożnie wkłada go głęboko do dołka i następnie zasypuje ziemią.

W Furnas, miejscu najbardziej słynącym z tej potrawy,  obok kopczyków usypanych nad kociołkami, przebiegają ścieżki ulokowane nad podłożem geotermalnym. Spacerując nimi,  jednocześnie możemy przyglądać się licznym gorącym źródełkom i buchającym gejzerom.

Sama potrawa to taki trochę gulasz, składający się ze sporych kawałków mięsa, świetnie jeśli wołowego ale często jest to wieprzowina lub kurczak ewentualnie mix. Do tego spora porcja warzyw, głównie ziemniaków, kapusty, marchwi, karczochów i całość solidnie przyprawiona. Niewątpliwie cechą charakterystyczną jest również kociołkowy-wulkaniczny zapach .

Dla mięsożerców danie, które koniecznie trzeba spróbować.

O wyjątkowych Lapas tutaj.

Azory, marzec 2018

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *